GELAATKUNDE INTRODUCTIE

Karel Arzt van Kijk Anders verzorgt bij Kwestie van Aandacht tweemaal de introductieworkshop: Gelaatkunde, Karakterkunde en Lichaamstaal.

Maak kennis met de methodieken om op een andere manier naar jezelf en mensen te kijken. Zodat je minder hoeft te oordelen en beter te kunt plaatsen en begrijpen.

Je kunt na deze introductieworkshop ook een eventuele vervolgcursus volgen of een individuele karakteranalyse boeken.

Data: 15-11 & 13-12
Tijd: 19.00 – 22.00 uur
Kosten: 45,-
Inclusief: Koffie, thee, materialen

Inschrijven

Karakterkunde

Het ‘lezen’ van het gelaat is al zo oud als de mensheid. Aristoteles (384 v. Chr) schreef er al een boek over. In de 15e eeuw werd Da Vinci geraakt door de vorm van de mens. Drie eeuwen later schreef de dichter Goethe (1749) er een gedicht over met de titel: “ Es is der Geist, der sich den Körper baut”. Velen hebben in de loop der tijd meegewerkt om deze leer vorm te geven. De ‘vader’ van de westerse Karakterkunde is de Zwitserse predikant Lavatar (1741-1801). Ook andere bekende wetenschappers, zoals Gall, Spurtzheim, Fowler, Lombroso, Huter en Bouts hielden zich met de wetenschap bezig. Die laatste was de leermeester van Anette Muller en Rhené Emmerich. Via (de helaas te vroeg overleden) Anette en Rhené ben ik in aanraking ge komen met de Karakterkunde. Het fascineerde me vanaf het begin hoe je zonder voorkennis of gesprek met iemand een hoop te weten kunt komen over die persoon. Ik heb geleerd om anders naar mensen te kijken, waardoor ik ze ook beter ben gaan begrijpen. Door veel in de praktijk te oefenen, workshops te volgen bij o.a. Anette en Rhené en de 2-jarige opleiding tot Psychognoom te volgen bij de stichting PPP in Sittard heb ik mijn ‘rugzak’ kunnen vullen met kennis en kunde over de Karakterkunde.

Wetenschap

In de achttiende eeuw probeerde de Zwitserse predikant Lavater uiterlijke kenmerken voor het eerst op een ‘wetenschappelijke’ manier te koppelen aan karaktereigenschappen. Zijn Karakterkunde werd, ook in Nederland, erg populair. Rond 1800 kwam daar de schedelkunde bij en werd er gesproken over de ‘wiskundeknobbel’ en de ‘talenknobbel’. De ‘knobbelleer’ (frenologie), bedacht door geneeskundige Franz Joseph Gall, stelde dat karakter en capaciteiten bepaald worden door de groei van verschillende hersendelen.

Chinese Gelaatkunde

De Chinezen hielden zich zelfs 3000 jaar geleden al bezig met de kunst van het gezichten lezen! De klassieke methode is afkomstig vanuit de Taoïstische filosofie. Volgens de oude Taoïsten registreert je gezicht het verleden dat teruggaat tot aan de voorouders, weerspiegelt je gezicht het heden en voorspelt het zelfs de toekomst

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close