RUST IN JE LICHAAM, RUST IN JE HOOFD

Je ervaart zo veel onrust. Het is druk. Je voelt allerlei duidelijke, vaak beangstigende, lichamelijke klachten als:
– Vermoeidheid
– Pijn
– Druk op de borst
– Hartkloppingen
– Kortademigheid
– Spanning
– Veel prikkels die hevig binnenkomen.
– Je bent het zat om alle ballen in de lucht te moeten houden.”

Hyperventilatieklachten bestaan uit ontzettend veel verschillende en vervelende klachten.
We kennen eigenlijk vaak maar één variant en dat zijn de echte hyperventilatie-aanvallen.
Het voelen van acute ademnood, een hevig drukkend of pijnlijk gevoel op de borst en paniek.

De andere variant met de sluimerende en juist vaker voorkomende klachten is veel minder bekend. Deze variant bestaat uit een lange lijst met klachten die het gevolg zijn van een subtiele snellere ademhaling:

Een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel (wazig zien, oorsuizen, tintelingen of een doof gevoel in ledematen, flauwvalgevoel, etc)

Langdurige spanning in de spieren (vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, schouder- en nekpijn, dichtgeknepen keelgevoel, etc)

Verandering binnen de activiteit van de spijsvertering (buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, etc).

De training; “Rust in je lichaam, rust in je hoofd” is een training waar fysiotherapie en mindfulness samen komen om jou te helpen met klachten die het gevolg zijn van hyperventilatie.

We beseffen ons vaak niet dat de klachten het gevolg zijn van de sluimerende of subtielere variant van hyperventilatie. Toch kunnen deze klachten ons gehele leven gaan beheersen; we kunnen niet meer goed ons werk doen of ons gezin verzorgen en we ervaren weinig energie om leuke dingen te doen. We voelen ons emotioneel of radeloos.

De training “Rust in je lichaam, rust in je hoofd” heeft als doel; het meer ervaren van totale rust en het verminderen van klachten gerelateerd aan hyperventilatie. Je gaat minder piekeren, je slaapt beter, krijgt meer energie en je ervaart minder lichamelijke klachten.

De inhoud van de training bestaat uit:
– Theorie over hyperventilatie, wat de oorzaak is van jouw klachten
– Praktische oefeningen, zoals ontspanningsoefeningen en mindfulness om de klachten te verminderen

Praktisch
Data: 17-09, 24-09, 1-10, 8-10, 15-10, 22-10, 5-11, 12-11, terugkomsessie op 8-12
Duur: 9 sessies
Tijd: 19.00 tot 20.30 uur
De terugkomdag is van 15.00 tot 16.30 uur.
Groepsgrootte: 5 tot 8 mensen
De training wordt gepland met live bijeenkomsten, wanneer dit niet kan volgens de maatregelen kunnen we in overleg online starten.
Kosten: 275,-

Let op: Deze training komt (gedeeltelijk) voor vergoeding in aanmerking vanuit je basispakket.

Intake
We plannen vooraf een individueel intakegesprek. Deze gaat (ook bij online deelname) plaatsvinden in de praktijkruimte bij Kwestie van Aandacht. Je kunt dan meer vertellen over de lichamelijke klachten die je ervaart, de gevolgen die het voor je heeft en wat jij graag zou willen bereiken met behulp van de training.

Shirley zal een fysiotherapeutische intake en onderzoek met je doen. Indien jullie samen besluiten dat deelname aan de training voor jou zinvol zal zijn kun je deelnemen aan 9 trainingen in een kleine groep. Als afsluiting volgt nog een individueel evaluatiegesprek.

De trainer stelt zich natuurlijk even voor:

Shirley Baur

Ik werk sinds 2010 als fysiotherapeute, gespecialiseerd in psychosomatische fysiotherapie. Ik richt me op het behandelen van klachten waarbij gedrag, emoties en gedachten een rol kunnen spelen. Ik werk daarbij graag met mensen met chronische pijnklachten en slaapproblemen.

Zelf kan ik enorm genieten van mediteren en buiten bewegen zoals wandelen en fietsen. Ik hoop mijn rust en mijn plezier in -het buiten zijn- te kunnen overdragen op cliënten.

Mijn achtergrond en ervaring:
– Fysiotherapeute
– Psychosomatische fysiotherapeute
– Mindfulnesstrainer
– Behandelen van slaapproblemen
– Behandelen van chronische pijn
– Behandelen van hyperventilatie
– Behandelen van COPD en astma
– Medical Taping

Mijn missie is om mijn persoonlijke ervaring, mijn krachten en mijn kennis in te zetten om mensen weer op pad te helpen met klachten waarbij emoties en gedachten van invloed zijn. Om mensen te leren hun lichamelijke signalen te voelen en te interpreteren. Dit geeft ruimte om keuzes te maken.

Eerst dacht ik: dat menselijk lichaam, dat is boeiend! Ik had al ervaring in massage en wilde meer over het lichaam leren. Ik ging fysiotherapie studeren in 2006.
Naarmate ik meer leerde over dat lichaam leerde ik ook dat het lichaam en de geest niet gescheiden kunnen worden van elkaar. Wat we voelen en wat we denken heeft ontzettend veel invloed op ons lichaam.
Ik merkte dat ik anders was dan veel van mijn collega’s; kalm, introvert, spiritueel. Deze krachten, in combinatie met mijn interesse in de samenhang van emoties en gedachten op het lichaam maakte dat ik in 2010 de vervolgopleiding tot psychosomatische fysiotherapie ging doen.

Binnen die opleiding werd er veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Hier had ik veel moeite mee, ik kreeg studieproblemen en ik kreeg tijdens het afstuderen zelf een burn-out. Hoe kon dat nu? Ik wist toch als geen ander dat stress veel invloed heeft op het lichaam!? Ik merkte dat ik ineens niet meer kon voldoen aan al die verwachtingen die ik mezelf had gesteld, of die ik dacht dat anderen aan me stelden.
Weten wat de invloed is van stress en in de praktijk ervaren en brengen zijn blijkbaar verschillende dingen. En wat had die burn-out voor een invloed op mijn leven zeg! Ik kon bijna niks meer.
Ik ben daarna langzaam uit mijn burn-out gekrabbeld. Ik ben dagelijks gaan wandelen en gaan mediteren (mindfulness) om het lichaam en ons gevoel bewust te ervaren. Mijn lichaam heeft mij zo veel te vertellen.
Ik ben keuzes gaan maken op mijn werk die gezorgd hebben voor ruimte, meer plezier in mijn werk en meer energie voor vrije tijd.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close